Constructorul meseriaș
Poartă
Poarta din fier forjat

Caracteristici generale ale porților din fier forjat:

Porțile din fier forjat sunt la mare căutare, datorită avantajului de a se îmbina perfect atât cu gardurile din fier forjat, cât și cu cele realizate din panouri prefabricate din beton.
În primul rând, porțile din fier forjat sunt apreciate deoarece au proprietatea de a rugini mult mai greu. De foarte multe ori, fierul forjat a fost catalogat ca fiind cel mai bun material utilizat pentru numeroase decorațiuni exterioare. Acesta prezintă trei caracteristici fundamentale:

  • modalitatea de îngrijire
  • perioada de utilizare
  • aspectul

Prin urmare, modalitatea de îngrijire a porților din fier forjat poate fi o adevărată ușurare, deoarece acestea își pot recăpăta luciul cu ajutorul unei hârtii abrazive, scăpând de rugină. Pentru realizarea porților din fier forjat se utilizează elemente componente speciale, forjate la cald și prelucrate în funcție de necesarul pe care meșterii îl fac pentru produsul finit. Astfel, se pot utiliza bare amprentate, bare răsucite, platbandă simplă, platbandă amprentată sau rasucita.

Structura unei porți din fier forjat poate fi înfrumusețată prin adăugarea de elemente decorative realizate tot din fier forjat la cald: elemente tip “C”, elemente tip “S”, elemente florale într-o mare varietate de modele și dimensiuni, vârfuri de diverse forme, bile decorative. Porțile din fier forjat se pot încadra în categoriile cunoscute: porți pietonale și porți acces auto. La rândul lor, pot fi batante, culisante sau autoportante.

Porțile din fier forjat au marea calitate de a oferi o imagine grandioasă accesului într-o curte. Deoarece majoritatea persoanelor care și-au construit o casa îsi doresc ca și gardul și portile să fie frumoase și să-i impresioneze pe vizitatori, alegerea unor porti din fier forjat va fi întotdeauna o alegere care va face o impresie puternică.

Avantaje:

Fierul forjat este un material bun, solid: datorită acestui fapt, atunci când cumparați elemente decorative din fier forjat, puteți conta pe ele fiind rezistente în orice fel de condiții extreme. Articolele din fier forjat sunt fabricate din materiale de fier de calitate, oferindu-le o longevitate uimitoare.

Fierul forjat este versatil și poate transforma orice spațiu: puteți utiliza un candelabru pentru a va transforma într-adevar sufrageria. Deoarece fierul forjat adaugă frumusețe în orice spațiu, nu vă limitați la utilizarea doar în încaperi specifice. Fierul forjat este un material de design ce poate fi utilizat și în exteriorul casei.

Fierul forjat este ușor de întreținut: în cea mai mare parte, puteți să ștergeti de praf mobilierul din fier forjat o dată pe saptamană. De exemplu, pentru a curața un candelabru, folosiți o cârpă curată, înmuiată într-un detergent foarte slab, pentru a-l curața mai profund. Ați putea folosi și bicarbonat de sodiu, un produs de curățare excelent. În plus, dacă se deteriorează, poate fi reparat și restaurat pentru a descoperi frumusețea și designul original.

Gard
Gardul din fier forjat

Caracteristici generale ale gardurilor din fier forjat:

Gardul reprezintă un important element de exterior care îmbunătățește estetica locuinței. Orice tip de gard ar delimita o proprietate trebuie sa aiba autorizatie de construire si, implicit, un proiect realizat de catre un architect. Exceptate de la lege sunt împrejmuirile care nu au nevoie de fundație, sunt ușor de mutat și pot fi făcute din lemn sau sârmă. În ultimul timp, cât mai mulți oameni optează pentru construirea unui gard metalic. Acesta, nu numai că are un aspect deosebit, dar și face posibilă conexiunea proprietății cu exteriorul.

Structura gardurilor din fier forjat este solidă, ele fiind percepute ca având rezistență sporită în timp și la factori mecanici sau de mediu care pot pune în pericol produse realizate din alte materiale. Panourile de gard se instalează pe un soclu din beton, acesta având diferite forme și dimensiuni. Cu stâlpi de susținere a panourilor tot din beton. Dimensiunea și forma soclului și a stâlpilor dau în acest caz caracteristicile plăcilor de gard, care vor trebui să respecte limitarile impuse de construcția realizată pentru susținere.

Pentru construcția unor garduri din fier forjat și beton, trebuie parcurși, în mare, următoarele etape:

  • Se sapă fundația la o adâncime de circa 50 de cm și o lățime de 40 de cm;
  • Se fac grinzile din fier beton folosind bare de fier beton striat de minimum 16 mm și etrieri din fier beton de 6 mm;
  • Se aliniază și se prind în beton stâlpii din fier rectangulari care urmează să susțină gardul;
  • Se toarnă betonul (procedeu numit și turnarea cotei zero);
  • După ce betonul se întărește (durează circa o zi) se cofrează cu panouri de lemn zona în care urmează să fie fundația și apoi se toarnă fundația gardului deasupra primului strat de beton (cota zero);
  • După ce se usucă și acest strat se poate decofra fundația;
  • După decofrare urmează finisarea gardului și prinderea panourilor din fier forjat pe stâlpii rectangulari;
  • La final se grunduieste și se vopsește ;

Gardurile din fier forjat au marele avantaj de a putea fi realizate cu caracter unicat, marea varietate de elemente componente și decorative pentru care beneficiarul sau meșterul pot opta, duc la o infinitate de modele constructive;  în procesul de fabricare a gardurilor din fier forjat doar imaginația poate limita modelele care se pot obține. Creativitatea este cea care dă valoare adaugată unui produs și care, de cele mai multe ori, face diferența între producatori.